“Στα Μονοπάτια του Αγιωργίτικου”

Κτήμα Δρυόπη

– Νεμέα –

Ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος, κουβαλώντας την εμπειρία 30 χρόνων από την ενασχόλησή του με το Mοσχοφίλερο στη ζώνη της Μαντινείας, ολοκλήρωσε τις αναζητήσεις του μέσα στο Πελοποννησιακό Οινοπέδιο επιλέγοντας το Αγιωργίτικο για τα ερυθρά του κρασιά.

Έτσι, το 2003 αγόρασε έναν αμπελώνα 85 στρεμμάτων, ηλικίας 50 χρόνων στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων το οποίο και ονόμασε Κτήμα Δρυόπη. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε για τη δυνατότητά της να παράγει από την ποικιλία «Αγιωργίτικο» κρασιά υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα, φρούτο, βελούδινη γεύση και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών.

Το Κτήμα Δρυόπη, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Τσέλεπου, προσαρμόσθηκε στα νέα δεδομένα. Έτσι σε ένα κομμάτι 40 στρεμμάτων πραγματοποιήθηκε αναμπέλωση με επιλεγμένους κλώνους, απαλλαγμένους ιώσεων. Τα υπόλοιπα στρέμματα διατηρήθηκαν και εναρμονίσθηκαν στην καινούργια φιλοσοφία και στα υψηλά πρότυπα του Κτήματος Τσέλεπου, με μικρές στρεμματικές αποδόσεις (600 έως 700 κιλά το στρέμμα) και πρωτοποριακές μεθόδους στην αμπελουργία. Μέσα στο Κτήμα, κατασκευάστηκε ένα μικρό, αλλά τεχνολογικά τέλεια εξοπλισμένο οινοποιείο, για τις ανάγκες της παραγωγής των κρασιών του Κτήματος.

Με το Κτήμα Δρυόπη ολοκληρώνεται το εγχείρημα του Γιάννη Τσέλεπου για την παραγωγή οίνου ΠΟΠ στις δύο πιο κλασσικές αμπελουργικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Η ποικιλία Αγιωργίτικο

Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας περιτριγυρίζεται από ορεινούς όγκους που καταλήγουν σε μικρούς λοφίσκους και ομαλές πλαγιές κατάφυτες από αμπέλια, με κυρίαρχη ποικιλία το «Αγιωργίτικο», που φέρει το όνομά του από την παλαιότερη ονομασία της περιοχής που ήταν γνωστή σαν «Άγιος Γεώργιος».

Μια από τις εκλεκτότερες ελληνικές ποικιλίες, που από το 1971 σε έκταση 20.000 στρεμμάτων, αποτελεί την κυρίαρχη ερυθρά ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) του Πελοποννησιακού αμπελώνα.

Την αποκαλούν και «αίμα του Ηρακλή» εξαιτίας του βαθυκόκκινου χρώματος των σταφυλιών της. Ο αμπελώνας ξεκινά από ένα υψόμετρο 200 μέτρων και καταλήγει σε ορεινούς αμπελώνες σε υψόμετρα 850 μέτρων, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στα παραγόμενα κρασιά.

Το «Αγιωργίτικο», σαν πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει διαφορετικού τύπου κρασιά, ανάλογα με το περιβάλλον που καλλιεργείται. Σε χαμηλά υψόμετρα δίνει αξιόλογα γλυκά κρασιά. Σε ημιορεινές περιοχές όπως το Κούτσι, δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας και πλούσια σε χρώμα και τανίνες, ενώ σε περιοχές ορεινές, μπορεί να δώσει εξαιρετικά ροζέ.

Επισκεφτείτε το Κτήμα Τσέλεπου

και απολαύστε την εμπειρία μιας γευστικής δοκιμής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ