“Ο γητευτής του Μοσχοφίλερου”

Κτήμα Τσέλεπου

– Mαντινεία –

Ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία, επέλεξαν τους χωμάτινους λόφους στις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα για να φυτέψουν τους αμπελώνες και να ιδρύσουν το Κτήμα Τσέλεπου το 1989. Tο κτήμα βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας, σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Ο Γιάννης Τσέλεπος αποφοίτησε από το τμήμα οινολογίας στο πανεπιστήμιο της Dijon Γαλλίας, και αφού περιπλανήθηκε οινολογικά για δύο χρόνια σε οινοποιεία της Βουργουνδίας, εγκαταστάθηκε το 1981 στη Μαντινεία, τα κρασιά της οποίας έκτοτε οινοποιεί ανελλιπώς. Γοητευμένος από την πρώτη του επαφή με την ποικιλία Μοσχοφίλερο, είναι ο πρώτος της νεώτερης γενιάς οινοποιών που το ανέσυρε από το τέλμα της αφάνειας και το ανέδειξε εμφιαλώνοντάς το μονοποικιλιακά.

Oι εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, με κύριο χαρακτηριστικό το ηπειρωτικό κλίμα, τα φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη και την άριστη ηλιοφάνεια, επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας.

Κύρια φιλοσοφία του κτήματος είναι η μελέτη και η ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων της ποικιλίας Mοσχοφίλερο, καθώς και η προβολή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα, το Κτήμα Τσέλεπου αναπτύσσεται πλέον σε 450 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και 200 στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών. Δίνεται πολύ μεγάλη βαρύτητα στην λεπτομέρεια της καλλιέργειας και στη διαχείριση του terroir ώστε η ποικιλία να δίνει την καλύτερη έκφρασή της.

H πρώτη ετικέτα, Mαντινεία OΠAΠ, κυκλοφόρησε το 1991 και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν τα κρασιά του κτήματος βασισμένα σε κοσμοπολίτικες ποικιλίες αμπέλου. H απόδοση του οινοποιείου έχει αυξηθεί σταδιακά, με παραγωγή σήμερα 450.000 φιάλες ετησίως, επιτρέποντας πλέον την εξαγωγή του 40% της παραγωγής, κυρίως στις HΠA, τον Kαναδά, τη Κίνα, τη Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά από τριάντα δημιουργικά χρόνια, η δεύτερη γενιά του Κτήματος Τσέλεπου είναι έτοιμη να το οδηγήσει στη νέα εποχή. Εφοδιασμένοι με την υψηλή κατάρτιση και εκπαίδευση, αλλά κυρίως με το πάθος και τη φρεσκάδα του μυαλού, συγκερασμένα με την πολύτιμη εμπειρία και καθοδήγηση των παλιότερων, υπόσχονται να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά κρασιά του Κτήματος Τσέλεπου και να προσεγγίσουν το όραμα των μεγάλων ελληνικών κρασιών.

Η ποικιλία Μοσχοφίλερο

Από το 1971 τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «Μοσχοφίλερο» αποτελούν τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το κρασί από Mοσχοφίλερο θεωρείται γνήσιος απόγονος του αμπελώνα της αρχαίας Αρκαδίας, καθώς σε κείμενα του ιστορικού και περιηγητή Θεόφραστος χαρακτηρίζεται ως ο «κάπνειος οίνος της Αρκαδίας».

Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του οινοπεδίου της Μαντινείας, διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Έτσι το Φιλέρι που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο μεταβάλλεται σε Μοσχοφίλερο στη Μαντινεία, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης, υποβοηθούμενο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την όψιμη ωρίμανση.

Το κρασί που παράγεται από Mοσχοφίλερο είναι συνήθως ένα κρασί «blanc de gris », λευκό από γκρίζα σταφύλια. Κρασιά με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, θυμίζουν συνδυασμό των αρωμάτων των ποικιλιών Gewurztraminer και Μοσχάτου, ενώ η μεγάλης έντασης οξύτητα το καθιστά ιδανικό για παραγωγή αφρώδων κρασιών.

Επισκεφτείτε το Κτήμα Τσέλεπου

και απολαύστε την εμπειρία μιας γευστικής δοκιμής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ