Σημεία ενδιαφέροντος στην Αρκαδία

Ο επισκέπτης που θα επισκεφτεί το Κτήμα Τσέλεπου έχει μια πληθώρα επιλογών, σε σημεία κοντά ή και λίγο μακρύτερα για να απολαύσει τα ενδιαφέροντα και συνάμα πανέμορφα τοπία και χωριά της Αρκαδίας. Θα συναντήσει μέρη μαγευτικά, τόσο ορεινά όσο και παραθαλάσσια.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ

Σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων από το Κτήμα Τσέλεπου βρίσκουμε το κόσμημα για την περιοχή μας, το Μουσείο Τεγέας, ένα από τα τρία σύγχρονα διαδραστικά μουσεία της Ελλάδας. Έχει πάρει την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα βραβευμένο από την Κριτική Επιτροπή European Museum Forum.

Το μουσείο αφηγείται την ιστορία γέννησης και εξέλιξης της Τεγέας, που ήταν η ισχυρότερη αρχαία Αρκαδική πόλη.

Επίκεντρο της Τεγέας ήταν το ιερό της Αλέας Αθηνάς, χτισμένο τον 4ο π.χ. αιώνα, έργο του Σκόπα. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας Πελοποννήσου μετά το ναό του Ολυμπίου Διός στην αρχαία Ολυμπία.
www.tegeamuseum.gr

ΔΟΛΙΑΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Σε μικρή απόσταση από το Κτήμα Τσέλεπου συναντάμε το ορεινό καταπράσινο πετρόχτιστο γραφικό χωριό Δολιανά.

Ιστορικό χωριό κυρίως από την επανάσταση του 1821, χτισμένος αμφιθεατρικά, είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός και έχει υπέροχη θέα στο οροπέδιο της Μαντινείας.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

Στο κέντρο της Αρκαδίας, ανάμεσα σε πυκνό ελατόδασος, δεσπόζει το χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου σε υψόμετρο 1600 μέτρα και με εύκολη πρόσβαση, που δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τα χειμερινά αθλήματα.
www.mainaloski.gr

BYTINA

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Τρίπολη ανηφορίζοντας προς τη Γορτυνία, συναντάμε το στολίδι του Μαινάλου μια ζωντανή πόλη σε υψόμετρο 1033 μέτρα σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του Μαινάλου, με υπέροχο φυσικό τοπίο, πετρόκτιστα σπίτια που έχουν χαρακτηριστική φυσιογνωμία και πολλά τοπικά προϊόντα.

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Συνεχίζοντας τον δρόμο μετά τη Βυτίνα, συναντάμε γαντζωμένη πάνω στο φαράγγι του Λούσιου, την ιστορική Δημητσάνα. Εκεί, δεσπόζουν τα πέτρινα σπίτια και οι πύργοι, που διατηρούνται ανέγγιχτα από τον πολιτισμό.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Μουσείο Υδροκίνησης, η περίφημη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας και τα εξαιρετικά ιστορικά μοναστήρια, αυτών της Μονής Φιλοσόφου (963 μ.χ), γνωστής και ως «κρυφό σχολειό», της μονής Προδρόμου και της μονής Αιμυαλών (16ος αιώνας μ.χ.).