“Εξελίσσοντας την παράδοση του Ασύρτικου”

Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος

– Σαντορίνη –

Το νέο οινοποιείο Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος βρίσκεται στη Σαντορίνη και είναι προϊόν της συνεργασίας του οινοποιού Γιάννη Τσέλεπου, ιδιοκτήτη του ομώνυμου κτήματος στην Αρκαδία, με την σαντορινιά οικογένεια Χρυσού.

Κινητήρια δύναμη αυτού του εγχειρήματος αποτέλεσαν η αέναη αναζήτηση του Γιάννη Τσέλεπου για νέους ορίζοντες οινικής δραστηριοποίησης και το όραμα της οικογένειας Χρυσού να αναβιώσει την παλαιά Κάναβα και να αξιοποιήσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες της, 120 στρεμμάτων, στον Πύργο, το Εμπορείο και το Μεγαλοχώρι.

Μετά τον τρύγο του 2013, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την αναβίωση του υπεραιωνόβιου αμπελώνα με παραδοσιακές μεθόδους και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται στην επίτευξη βιώσιμης κατάστασης του αμπελώνα, με επαναφορά των αποδόσεων στα 300- 350 κιλά ανά στρέμμα. Απώτερος στόχος είναι η βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου καρπού, αφού το εγχείρημα στοχεύει στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητος και μεγάλης υπεραξίας, που οι ιδιαιτερότητες και το ποιοτικό δυναμικό της Σαντορίνης το ευνοούν.

Θέλουμε να πείσουμε την αγορά, εγχώρια και ξένη, πως τα κρασιά της Σαντορίνης ανήκουν δικαιωματικά στην ξεχωριστή κατηγορία των super premium κρασιών. Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα προς Αμερική (ΗΠΑ, Καναδά) και Ασία (Κίνα), όπου εξάγεται το 80% της παραγωγής.

Η ποικιλία Ασύρτικο

Το Ασύρτικο, μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα, βρίσκει την κορυφαία έκφραση της στη Σαντορίνη, τον πιο ιστορικό αμπελώνα της Ελλάδος και έναν από τους αρχαιότερους στον κόσμο που εκτείνεται σε 12.000 στρέμματα.

Λόγω του ηφαιστιογενούς εδάφους, η Σαντορίνη δεν προσβλήθηκε ποτέ από φυλλοξήρα, διατηρώντας έτσι τον αμπελώνα της αυτόρριζο, γεγονός που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο κλίμα της, αλλά και την αμπελουργική και οινολογική παράδοση του νησιού, δημιουργεί ένα μοναδικό “terroir”, υπεύθυνο για τα κρασιά ύψιστης ποιότητας που παράγονται στο νησί.

Τα κρασιά αυτά χαρακτηρίζονται από υψηλές οξύτητες και μεγάλη συμπύκνωση και ξεχωρίζουν για τον «ορυκτό» χαρακτήρα τους, ενώ μπορούν να παλαιωθούν για μεγάλο διάστημα στη φιάλη, δίνοντας κρασιά μεγάλης πολυπλοκότητας.

Επισκεφτείτε το Κτήμα Τσέλεπου

και απολαύστε την εμπειρία μιας γευστικής δοκιμής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ